Laddar Evenemang

« All Events

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

”Skandalskriverskan” Hilma Strandberg i Fjällbacka

1 september, 2019 @ 11:00

Litterärt elvakaffe på gamla Telegrafstationen i Fjällbacka.

 

På 1880-talet arbetade Hilma Strandberg från Stockholms överklass på den nyinrättade telegrafstationen i Fjällbacka. Hon hade litterära ambitioner och mötet med den bohuslänska kustkulturen och dess auktoritära samhällsmönster fick henne att rapportera vad hon såg med egna ögon.
I novellen ”Nitälskan” skildras ett högst konkret fall av schartauanskt prästvälde och maktutövning, som hade upprört hela trakten kring Kville pastorat, dit Fjällbacka hörde. Novellen som publicerades under januari och februari 1885 i Göteborgs Handels- & Sjöfartstidning handlar om hur en fiskare vägras nattvard av prosten i Börre kyra – genom ett slags schartauanskt angiverisystem. Novellen fick en helt annan effekt än dess författare hade väntat sig. Enligt befolkningen hade hon smädat och skandaliserat en hel bygd.”De äggas i tron, att jag ’skämt ut dem i bladet’, skrifver dialekt för att förlöjliga dem” berättar Hilma för en vän.
Trots upprördheten i bygden fortsatte Hilma Strandberg sitt skrivande. Engagemanget och inspirationen var starkare än rädslan. Hon blev med tiden en av Sveriges mest lästa författare. Idag är hon bortglömd – men värd att återupptäckas.

Program söndag 1 sept kl 11.00

Ingegerd Johansson beskriver platsen och Telegrafstationens historia.

Lilian Perme berättar om Hilma Angered-Strandbergs liv och författarskap. Den 5 september 2019 utkommer Lilian Perme med boken Hilma Angered-Strandberg – en levnadsteckning, den första heltäckande biografin om detta fascinerande författarliv.

Bokförlaget Korpen presenterar nyutgåvor av Hilma Angered-Strandbergs böcker.

Kaffe och sju sorters kakor serveras.

Välkomna!

Ingegerd Johansson med systrar

Detaljer

Datum:
1 september, 2019
Tid:
11:00

Plats

gamla Telegrafstationen i Fjällbacka

Arrangör

text&BILD Krossekärr
Telefon:
0704-787840

Detaljer

Datum:
1 september, 2019
Tid:
11:00

Plats

gamla Telegrafstationen i Fjällbacka

Arrangör

text&BILD Krossekärr
Telefon:
0704-787840