Ja, där befinner jag mig och har väl alltid befunnit mig. Jag har aldrig haft fingertoppskänsla för vad som ligger rätt i tiden eller vilken typ av berättelser som lockar flest läsare. Jag har envist litat till min magkänsla och skrivit om det som är viktigt för mig. Mina böcker säljs inte på rea – jag hoppas att berättelserna ska hitta nya läsare. Detta har faktiskt hänt! När Folkhögskolan i Grebbestad beslutade att använda min roman Hilma i sin undervisning kändes det som en stor seger.

Den här vintern har jag känt mig lite insnöad! Ja, jag menar faktiskt både i fysisk och psykisk mening. Under en lång tid har jag försökt värja mig från allt det här ”digitala” som jag tvingas att bli en del av. Det verkar som om utvecklingen har sprungit ifrån mig. Men jag tror inte att det är möjligt att ”backa bandet”. Tvärtom, det känns som en massa människor runtomkring mig rusar fortare och fortare in i en framtid som jag inte känner mig bekväm med. Själv vill jag sakta ner på stegen, stanna upp i nuet och njuta av att jag trots allt är vid liv, här och nu, omgiven av människor som betyder mycket för mig. Det började för många år sedan när jag vägrade vara med på Facebook. Jag skulle delta i någon kurs där anmälan gjordes via Facebook och plötsligt fann jag mig uppslukad av en virvel av information och snicke-snack som jag inte ville vara delaktig i. Folk sa till mig – du måste vara med, du måste synas, annars blir du bortglömd och akterseglad. Ja, det är kanske det jag är nu, bortglömd, akterseglad och insnöad.

Jag fortsätter oförtrutet framåt längs min slingrande väg och njuter av att vårvintern närmar sig och solens strålar värmer när hon behagar titta fram.

Tack vare min fina svärson Andreas kan du numera hitta min inläsning av Hilmaboken på YouTube, ackompanjerad av Tommys naturbilder från Krossekärr med omnejd.

Glad vår önskar Ingegerd

Nej riktigt så illa är det inte. Den här sommaren har innehållit så mycket bra. Jag har till exempel äntligen fått ändan ur vagnen och tryckt upp en tredje upplaga av min första roman Hilma. Den kom från tryckeriet Risbergs i Uddevalla lagom till vår utställningsvecka på Lockfågeln i Grebbestad. Tommy sålde sina bilder och jag visade bokbinderi och sålde böcker. Det var en intensiv vecka som gav mersmak.

Sista söndagen i juli gjorde Margareta ”i Bônn” och jag vårt program ”Kvinnan på kusten” i statarlängan på Blomsholmen nära Strömstad. Denna gången var temat för vårt uppträdande sommar, makrill och badgäster. Jag läste texter ur Hilmaserien och Margareta sjöng sina egna låtar. Det kändes som om publiken uppskattade vårt framträdande.

Nytryckningen av Hilma innebär att hela romanserien om Hilma och hennes dotter Frida nu finns att köpa till ett specialpris – titta i butiken! Dessutom finns Hilmaboken som ljudbok (gratis att ladda ner härifrån hemsidan) och även som e-bok. Allt tillgängligt i butiken. Hoppas du tittar in där!

Sommaren är här, båten är sjösatt och sidovagnsmotorcykeln har redan kommit till användning för några fina vårturer. Den här tiden på året är livet som bäst – fullt med förhoppningar och förväntningar! Våra ukrainska vänner har nu varit hos oss ett år och en vardag har tagit form där de ser Krossekärr som sitt andra ”hem”. Vi hoppas alla att kriget i Ukraina snart ska ta slut, men livet måste gå vidare här oavsett vad som händer där.
Min distanskurs i bokbinderi har tagit slut, men jag fortsätter träna på de olika kursmomenten. De kunskaper jag tillägnat mig kommer jag att visa upp på hantverkshuset Lockfågeln i Grebbestad under vecka 30. Då presenteras text&BILD Krossekärr i en utställning som vi gett namnet ”Utställning på fyra B-en”. Tommy och jag kommer då att visa Bilder, Böcker, Bokbinderi och Biprodukter (t ex honungsprovning). Välkomna att besöka oss!

Sitter här och begrundar vad som hänt sedan senaste krönikan skrevs. Krig i vårt närområde… vem hade trott det? Vi välkomnade en ukrainsk familj, mamma, pappa och tre barn mellan 14 och 7 år, till vårt hem i Krossekärr i mitten på maj. Deras första fråga var om de fick stanna över sommaren tills de kunde åka hem igen. Vi lovade att de får stanna så länge de vill, nu förbereder de sitt första julfirande i exil och har redan tagit in en julgran! Nu drömmer de om att återvända när våren kommer, vi får hoppas det blir möjligt.

Bokbindarkursen på distans, på Leksands folkhögskola, pågår och närmar sig terminsslut. Jag hopppas på en fortsättning till våren, men allt är ännu skrivet i stjärnorna! Det har varit en lärorik och nyttig kurs på många sätt. Visst är det märkligt att ju mer man lär sig, desto mer inse man att man inte kan. Framförallt har jag skaffat mig kunskaper som gör att jag kan fortsätta arbeta med bokbinderi på min egen kammare.

Nu har vi knåpat ihop vår tionde och sista Krossekärrskalender – ute till försäljning just nu!

God Jul och Gott Nytt 2023
önskar
Ingegerd och Tommy

Eller ännu hellre, tänd många ljus i vintermörkret. Elda en brasa och andas lugnt!
Krossekärrskalendern 2022 är färdig och säljer för fullt. Nästa år är det tio år sedan vi skapade den första kalendern, som en bieffekt av alla vackra foton Tommy hade tagit och vårt arbete med Fisk- och skaldjursantologin som vi gjorde till Kosterhavets nationalparks invigning 2009-09-09. Nästa års Krossekärrskalender blir alltså den tionde och också den sista vi gör. Allt har en början och ett slut!

Skrivandet under pandemiåren har varit på sparlåga. Det jag har åstadkommit är några krönikor till MCM Classic och ett reportage om min gamla elev Ulf ”Skutt” Nylén som sadlat om från dragracingföraren till ”dödsryttare”. Han har köpt en gammal motorcirkus-tunna,  som nu i renoverat skick finns i trädgården bakom hans bostad. Vi kommer att fortsätta följa och rapportera om hans utveckling från ”rookie” till fullfjädrad akrobat.

Under det kommande året hoppas jag kunna bygga på mina kunskaper i bokbinderi. Har just anmält mig för kurs på Leksands folkhögskola. Det ligger också ett nytt ”Hilma”-projekt och skvalpar i bakhuvudet, får se hur många år det har innan jag lyckas fästa det på papper. Som sagt, det gäller att hålla hoppets låga brinnande!

Tryckfels-Nisse har drabbat oss! I årets Krossekärrskalender har midsommarhelgen hamnat en vecka för tidigt. Vi ber tusen gånger om ursäkt för detta!

Nordbloms tryckeri är bedrövade över fadäsen, den beror på att en färdig kalendermapp användes som innehöll den här felaktigheten.

ÄN EN GÅNG – VI BER TUSEN GÅNGER OM URSÄKT!

Gustav Öberg 

7 januari 1926 – 31 december 2015

Berättelser från småbrukens tid i Nordhalland, om emigration, återkomst och känslan av att inte passa in.

Gustav blir en till Sverige invandrad pojke som påbörjar en klassresa präglad av hans uppväxtmiljöer: Om somrarna i Halland i morföräldrarnas småbrukarhem och om vintrarna i Stockholm i närheten av faderns borgerliga släkt.

Bokens baksidestext:

Hörnstenar i Gustav Öbergs liv (han föddes 1926) är barndomen på Chicagos guldkust, uppväxten på det rika Östermalm och i det fattiga Nordhalland och en lång gärning som kamplysten lärare och lärarutbildare. Drivkraften i detta envisa och långa yrkesliv är kärlek till teater och konst och en stark och oförfalskad tro på litteraturen och berättanden som bästa sättet att se och förstå sig själv  och andra. I den här boken,  som är en blandning av lokalhistoria och skönlitteratur, blir skrivandet – och en serie unika foton – till en kärleksförklaring till livet och människorna på gården Skaraberg i Frillesås under det avlägsna 1930-talet – en tid som trots allt ligger oss närmare än vi ibland vill tro.

Ola Friholts diktsamling

SYNVÄNDA
Rytmiska texter med omvänt perspektiv

Utgiven på Förlag Irene Publishing 2017.

Författaren är uppvuxen i fiskeläget Stocken på Orust. Efter några år som språklärare på 70-talet hoppade Ola av och blev volontär i slummen i södra Indien och i Bangladesh. Det har blivit ett livslångt solidaritetsengagemang som har tagit sig uttryck i såväl i praktiskt arbete som skrivande och föreläsningar. Ola är tillsammans med sin fru Erni är aktiva i Fredsrörelsen på Orust.
Uppfödd med berättande vers har han gett ut sina politiska dikter till stor del på femfotad blankvers och rimmad jambisk vers. 2012 kom hans första diktsamling  ”I det som synes ske. Om demokratiernas arv i det tjugoförsta seklet”. Den följdes av ”Mot maktens språk” och ”Rasismens rötter. Om självgodhetens kultur”.

SYNVÄNDA är en synnerligen aktuell bok skriven på ett elegant språk, starkt samhällskritiskt och med ett starkt underliggande allvar. Den lämpar sig, precis som sina föregångare, mycket väl för högläsning och omläsning.

Under de närmaste månaderna utvecklar vi hemsidan krossekarr.se så att den blir mer intressant och besöksvärd. Bland annat utökas butiken med ”böcker som överskrider gränser”.

Först ut är Lars Hansson med boken ”Flykten till Sverige 1940-45. Den utkom på förlaget Irene  Publishing i början av december 2020. Boken handlar om flyktingarna som tog sig över gränsen från Norge in i Bohuslän, Dalsland och Värmland. Författaren och historikern Lars Hansson har grävt i arkiven och hittat tidigare ej publicerat material. Han disputerade med  avhandlingen Vid gränsen. Mottagningen av flyktingar från Norge 1940–1945 den18 januari 2019, på Göteborgs universitet. 

Nu kommer hans bok ”Flykten till Sverige 1940-45 där han på ett fängslande och lättillgängligt sätt berättar om ett antal människoöden i den här delvis bortglömda historien om en flyktingmottagning som omfattade över 70 000 civila och militära. Om hur det var landsfiskalerna vid gränsen som svarade för mottagandet och hur slumpen avgjorde om flykten skulle lyckas eller ej beroende på myndighetspersonens tyskvänlighet. Ett stort antal norrmän och tyska desertörer avvisades direkt vid gränsen. Detta ledde ofta till att flyktingarna fördes till tyska koncentrationsläger eller norska läger. För de avvisade desertörerna blev straffen också stränga: arkebusering, tukthus eller straffkompani på östfronten, berättar Lars Hansson . Han visar hur den svenska flyktingpolitiken successivt ändrades från stor restriktivitet i början av kriget till att bli ett villkorslöst mottagande under de sista krigsåren.

– Läs Lars Hanssons bok – den berättar en viktig del av vår historia. 

I denna märkliga tid då all ”normal” kulturverksamhet har tynat bort känns det viktigt att försöka tänka i nya banor. Under vintern kommer butiken på vår hemsida att omarbetas så att fler böcker av olika författare erbjuds. Det sammanhållande temat är ”gränsöverskridande” och det begreppet kan självfallet tolkas på många olika sätt.
Allt eftersom böckerna läggs ut på butiken kommer jag att publicera en liten presentation av författaren och boken här på nyhetssidan. Redan före jul hoppas jag kunna presentera de första nya titlarna.

Håll ut – håll avstånd hälsar Ingegerd