Under de närmaste månaderna utvecklar vi hemsidan krossekarr.se så att den blir mer intressant och besöksvärd. Bland annat utökas butiken med ”böcker som överskrider gränser”.

Först ut är Lars Hansson med boken ”Flykten till Sverige 1940-45. Den utkom på förlaget Irene  Publishing i början av december 2020. Boken handlar om flyktingarna som tog sig över gränsen från Norge in i Bohuslän, Dalsland och Värmland. Författaren och historikern Lars Hansson har grävt i arkiven och hittat tidigare ej publicerat material. Han disputerade med  avhandlingen Vid gränsen. Mottagningen av flyktingar från Norge 1940–1945 den18 januari 2019, på Göteborgs universitet. 

Nu kommer hans bok ”Flykten till Sverige 1940-45 där han på ett fängslande och lättillgängligt sätt berättar om ett antal människoöden i den här delvis bortglömda historien om en flyktingmottagning som omfattade över 70 000 civila och militära. Om hur det var landsfiskalerna vid gränsen som svarade för mottagandet och hur slumpen avgjorde om flykten skulle lyckas eller ej beroende på myndighetspersonens tyskvänlighet. Ett stort antal norrmän och tyska desertörer avvisades direkt vid gränsen. Detta ledde ofta till att flyktingarna fördes till tyska koncentrationsläger eller norska läger. För de avvisade desertörerna blev straffen också stränga: arkebusering, tukthus eller straffkompani på östfronten, berättar Lars Hansson . Han visar hur den svenska flyktingpolitiken successivt ändrades från stor restriktivitet i början av kriget till att bli ett villkorslöst mottagande under de sista krigsåren.

– Läs Lars Hanssons bok – den berättar en viktig del av vår historia.