Ingegerd Johansson

Ingegerd Johansson

Författare

Jag är född i Dalsland och uppvuxen i Bohuslän, några mil norr om Uddevalla. Efter studenten läste jag bland annat ekonomisk historia i Göteborg och blev kvar i storstan några år. I mitten av 70-talet flyttade jag ”hem” igen och blev lärare. Numera har jag lämnat läraryrket för skrivandet, mina två barn är vuxna och utflugna och har i sin tur fått barn. Själv är jag gift med Tommy, som jag känt sedan 70-talet, men ”upptäckte” på min 50-årsdag. Vi bor i Krossekärr, nära Grebbestad, i ett gammalt hus som jag har bott i sedan 1980. Här finns havet inom hörhåll!

Under många år har jag samlat berättelser om livet här på kusten förr. Särskilt har jag intresserat mig för kvinnornas liv. Andra världskrigets tid fascinerar mig eftersom så mycket förändrades under denna tid, samtidigt som alla gamla traditioner fortfarande levde kvar. Inte minst för kvinnorna innebar krigsåren stora omvälvningar. Detta har jag försökt skildra i romanform. 1999 gav jag ut romanen Hilma, som speglar 1942-43 genom en ung kvinnas ögon. 2002 kom fortsättningen Ringar på vattnet. Två år senare var det dags för den tredje romanen i samma serie, Klarvär. I denna tar kriget äntligen slut, och så som titeln antyder ljusnar livet för människorna i kustsamhället.

Kräftgång heter den fristående fortsättningen på Hilmaböckerna, den utspelar sig i ”nutid” och Hilmas dotter Frida är huvudperson i berättelsen. Kräftgång utkom 2008.

Sommaren 2007 var min inläsning av debutromanen Hilma klar.

Hösten 2006 kom en helt annorlunda bok. Tillsammans med Jan Leek, mc-krönikör, och Mats Källblad, serietecknare och illustratör, skrev jag boken Sista resan. Den handlar om livet och förhållandet till motorcyklar, i stort och i smått, och vi berättar var och en utifrån våra infallsvinklar. Mottagandet av boken blev alldeles överväldigande och kraven på en uppföljare kändes stora. Så det dröjde ända till hösten 2014 innan Bortom Europavägen trycktes.

Däremellan gjorde jag tillsammans med min man boken Fisk- & skaldjursantologi med bilder, berättelser och recept från norra Bohuslän. Boken finns också på engelska: An Anthology of Seafood.

Den senaste och femte boken i Hilmasviten – Årsringar – kom från tryckeriet i oktober 2018. Liksom i den fjärde boken Kräftgång är det Frida, Hilmas dotter; som är huvudperson och handlingen utspelar sig i ”nutid”.