Beskrivning
Utgivningsår: 2004
Inbunden
ISBN 91-85249-01-7
Del 3 av den svit som påbörjats med Hilma och Ringar på vattnet.
Här läser jag kapitlet ”Vardag”. Där skildras tiden strax efter krigsslutet, med den gradvisa återhämtningen och normaliseringen.
Inger Wassenius, BTJ –
Klarvär är den tredje delen i Ingegerd Johanssons berättelse om Hilma, som lever i ett litet kustsamhälle i Bohuslän. Boken tar vid där den förra slutade och inga förklaringar ges till vem som är vem eller i vilket förhållande människor står till varandra, så det är nödvändigt att ha läst de föregående böckerna för att förstå handlingen. Romanen utspelar sig i slutet av andra världskriget och det är ont om förnödenheter, men invånarna i byn är påhittiga och finner lösningar på det mesta. Man hoppas att kriget snart skall vara över och stämningen är trots allt optimistisk. Det mesta som skildras är inga märkvärdigheter, men här förekommer både bröllop och begravning. Som i de tidigare delarna lyckas författaren väl med beskrivning av miljön och alla vardagsbestyr. Boken slutar med ett frågetecken, så möjligtvis blir det en fortsättning även på denna del.
Björn Sandmark, Göteborgsposten –
Som gammal sjö efter storm
Ingegerd Johansson skriver berättelser från ett outforskat Bohuslän.
Kriget var slut, men det fanns kvar som gammal sjö efter storm, skriver Ingegerd Johansson i sin nya roman från andra världskrigets Bohuslän, “Klarvär” (Klart väder). I romanen får man återknyta bekantskapen med Hilma, Oskar och de andra i det fiktiva bohuslänska samhälle som möjligen påminner om Grebbestad, med sin blandning av fraktfart, fiske och pensionat. De tidigare böckerna heter “Hilma” och “Ringar på vattnet.”
Bilden av den gamla sjön efter stormen känns ny, till skillnad från efterdyningarna som dyker upp några rader senare. Denna blandning av språklig fräschör och klichéfyllt språk är egentligen typisk för Johanssons sätt att berätta. I sina bästa stunder skriver hon god litteratur från ett litterärt ganska outforskat Bohuslän – i nästa stund tippar berättelsen över i trivial bygderoman. Samtidigt lyckas hon ändå fånga mycket av det som möjligen karaktäriserade ett bohuslänskt kynne på fyrtiotalet – inbundna, arbetsamma och ordkarga män och starka, handlingskraftiga, rättrådiga kvinnor.
Läslusenilinsen –
Detta är den tredje fristående romanen om livet vid havet i Bohuslän. Den skildrar en familjs liv under andra världskriget. Nu är kriget ett normaltillstånd och man har anpassat sig därefter, men man börjar så småningom hoppas på att det ska ha en ände. Havet är både farligt och ger inkomst och religionen har stor påverkan på människorna i samhället.
Så lämnar jag berättelserna från Bohusläns forna tider ännu en gång. Så intressant det har varit att följa familjerna och livets gilla gång. Så annorlunda livet tedde sig och så mycket som utvecklats och blivit bättre idag. Behovet av kärlek & vänskap är dock något som funnits med i alla tider.
Tack Ingegerd för mycket givande läsning!!🙏🏻
#livetförr #livet #bohuslän #andravärldskriget #krig #kusten #läslus #bokmal #klarvär #författare #historiskroman #roman #skönlitteratur #boktips #lästips #bokserie #fristående #bookstagram #bokbloggare #förritiden #riokulturkooperativ #dingle #sverige #bok #bokrecension #recension #bookreview #havet #religion #kärlek
https://www.instagram.com/p/CoHdapysGDI/