Beskrivning
Utgivningsår: 2002
Inbunden ISBN 91-97217-96-4
Del 2 i sviten om Hilma.
Här läser jag kapitlet ”Vårkänning” , som handlar om när grannarna samlas och eldar fjolårsgräset på saltängen i utkanten av samhället.
150 kr
I skuggan av kriget går livet vidare i det bohuslänska kustsamhället. Outtröttligt spolar havets vågor den hårda graniten, och nästan omärkligt omvandlas klippan till sand. På samma sätt eroderar gamla vanor och sedvänjor.
Efter Gunhilds död är svägerskan Hilmas liv inte längre enbart en strävan efter att vara svärmor och make till lags. Hon tar ett allt större ansvar för sina närstående. Det beror åtminstone delvis på att Oskar har fullt upp med att vara skeppare på galeasen Liberty. Ransonering, byteshandel, räckegarn och vrakved präglar vardagen, men livet rymmer också längtan, kunskapstörst och hummerfiske.
När Gunhilds dagbok oväntat kommer tillrätta ger den upphov till nya möten och vänskapsband, och ur det svåra växer nya mönster som ringar på vattnet.
Detta är fortsättningen på Ingegerd Johanssons debutroman Hilma.
Utgivningsår: 2002
Inbunden ISBN 91-97217-96-4
Del 2 i sviten om Hilma.
Här läser jag kapitlet ”Vårkänning” , som handlar om när grannarna samlas och eldar fjolårsgräset på saltängen i utkanten av samhället.
Vikt | 0,266 kg |
---|---|
Författare | |
Förlag | |
Format |
Krossekärr 17
457 95 Grebbestad
Björn Sandmark, Göteborgsposten –
Bohuslänskt vardagsliv
Ingegerd Johansson har en aktningsvärd detaljkännedom om bohuslänskt vardagsliv på 1940-talet.
Ingegerd Johansson håller på att bygga upp ett litet bohuslänskt mikroversum. Den förra boken om den unga Hilma, följs nu upp med Ringar på vattnet. Hilmas liv i skuggan av Andra världskriget ringlar vidare i en ständig kamp mot Naturen, i form av menstruationer, havandeskap, slaganfall och psykiska besvär och i kamp mot Kulturen, som tar sig uttryck i lokala sedvänjor, prästbud och sociala spelregler, vilka i och för sig mjuknar i takt med moderniseringen även av människornas sinnen.
Johansson har här en alldeles egen röst i allt detta. Tids- och rumstroheten, med en aktningsvärd detaljkännedom om fyrtiotalets vardagsliv, skapar små glasklara interiörer av en värld som långsamt håller på att helt glida ifrån oss. Vad som är ännu mera anmärkningsvärt är den djupa förtrogenheten med det man skulle kunna kalla det bohuslänska kynnet, då inte bara vad avser hur folk är mot varandra, utan en mental inställning som ontologiskt dränks i ljus, horisonter, bergsknallar och kulingvarning. Möjligen skulle man kunna invända att vissa av bilderna blir en aning för uttänkta och omständliga.
Berättarrösten måste utveckla ett språk som lyfter sig ovanför hennes huvudpersoners grovhuggna vardagsklyschor. När det har skett kommer Ingegerd Johansson att ta en plats bland de större bohuslänska berättarna.
Inger Wassenius, BTJ –
Ringar på vattnet
För några år sedan utkom Ingegerd Johanssons debutroman Hilma (1999), en berättelse om en ung kvinnas liv i Bohuslän vid tiden för andra världskriget. Ringar på vattnet är en fortsättning på denna roman. Det har gått ett år sedan svägerskan Gunhilds död och Hilma får besök av hennes rumskamrat på folkhögskolan. Emma har tagit med sig Gunhilds dagbok och nu får både Hilma och läsaren veta lite mer om bakgrunden till Gunhilds död. Ingegerd Johansson känner väl till livet i Bohuslän och hon fångar på ett utmärkt sätt stämningar och miljö i det lilla fiskarsamhället. Det är en opretentiös berättelse om hur livet i skuggan av ett förödande krig kunde gestalta sig för vanliga enkla människor, och för läsaren är det roligt att på nytt möta personerna i den förra boken.
Läslusenilinsen –
Det här är fortsättningen på Ingegerds debutroman Hilma. Livet går vidare i det bohuslänska kustsamhället i skuggan av kriget ute i Europa. Efter Gunhilds död tar svägerskan Hilma ett allt större ansvar för sina närstående. När Gunhilds dagbok oväntat dyker upp ger den upphov till nya möten och vänskapsband. Ur det svåra växer nya mönster fram som ger ringar på vattnet.
Så mycket historia, känslor och levnadsöden som ryms i denna tunna bok. Det är så härligt att läsa om den kvinnliga gemenskapen och styrkan som många gånger fanns i den. Att kunskap är makt är ett faktum, språklig kunskap som i sin tur ger oss möjlighet att ta till oss kunskap om omvärlden.
Då liksom nu var det krig i Europa. Man visste inte vad man skulle tro eller vem man kunde lita på. Boken är skriven på ett sätt där läsaren bara dras med in i händelserna. Man får en klar bild av omgivningar och människor. Det blir aldrig långtråkigt, utan spänningen finns med hela tiden. Helt klart en bladvändare om du frågar mig!
Nu dags för bok tre-Klarvär!
#bokrecension #ringarpåvattnet #roman #bookstagram #boktips #läslus #läslusenilinsen #read
https://www.instagram.com/p/Cn_fPawsTlX/